Πολύφωτα

Επιτραπέζια φωτιστικά

Εξωτερικός φωτισμός

Παιδικά φωτιστικά

FORTUNY GIUDECCA 805 – ΕΝΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Δημιουργήθηκε το 1907 από τον Mariano Fortuny και φέτος ανασχεδιάστηκε, κερδίζοντας νέα πνοή, για να μας υπενθυμίσει ότι ήταν πάντα κάτι περισσότερο από ένα φωτιστικό δαπέδου.
• Η βάση του θυμίζει το απλό τρίποδο των φωτογράφων των αρχών του 20ού αιώνα. Σε αυτήν στηρίζεται ένας αρκετά πολύπλοκος μεταλλικός μηχανισμός, ανάλογος με εκείνον που επιτρέπει σε μια μεγάλη υδρόγειο σφαίρα να περιστρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Στο κέντρο του, ένα μεγάλο αμπαζούρ σε σχήμα ομπρέλας αποτελεί το κύριο σώμα του φωτιστικού και μπορεί να στερεωθεί με ασφάλεια σε όποια κλίση επιθυμεί ο χρήστης.
3B1887E826ED0273193D1F8D21B8245E• Το φως διαχέεται από το αμπαζούρ κυρίως εξ αντανακλάσεως στην εσωτερική επιφάνειά του, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις «ομπρέλες» των φωτογραφικών στούντιο. Η διαφορά είναι ότι ο φωτισμός που παρέχει το Fortuny Giudecca 805 είναι πολύ πιο απαλός – θα τον έλεγε κάποιος και ρομαντικό. Διαφέρει επίσης ως προς το ότι η εξωτερική επιφάνεια του αμπαζούρ-ομπρέλα φεγγίζει και έτσι διαγράφονται όμορφα τα μοτίβα του υφάσματος με το οποίο είναι επενδεδυμένο.
• Ουσιαστικά, δεν ήταν ένα απλό φωτιστικό, αλλά ένα «όργανο υψηλής τεχνολογίας» της εποχής στην οποία σχεδιάστηκε. Μια «εφεύρεση» που συνόψιζε μια ευρύτερη μελέτη διαχείρισης και στυλιζαρίσματος του τεχνητού φωτισμού.
• Ο Mariano Fortuny αναφέρεται συνήθως ως σχεδιαστής μόδας, παρά το ότι αυτό δεν αρκεί για να περιγράψει τη μυθιστορηματική πολυπραγμοσύνη του. Γεννήθηκε στη Γρανάδα της Ισπανίας το 1871. Ο πατέρας και ο παππούς του ήταν διάσημοι ζωγράφοι της εποχής και εκείνος κληρονόμησε τη δεξιότητά τους στο σχέδιο. Το 1889 εγκαταστάθηκε στη Βενετία, η οποία έγινε ο τόπος μόνιμης κατοικίας του, μέχρι τον θάνατό του, το 1946. Το ενδιαφέρον του για οποιαδήποτε μορφή τέχνης υπήρξε τεράστιο. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, τη χαρακτική, την αρχιτεκτονική και τη σκηνογραφία.
• Ηταν μεγάλος θαυμαστής του Βάγκνερ και γι’ αυτό ταξίδεψε στο Μπαϊρόιτ, όπου ο σπουδαίος μουσουργός είχε το θέατρό του. Ενθουσιάστηκε με τις τεχνικές φωτισμού που χρησιμοποιούνταν εκεί και επιδόθηκε με ιδιαίτερο ζήλο στην έρευνα για την τελειοποίησή τους. Eτσι κατασκεύασε ένα είδος «θόλου» για να φωτίζει εξ αντανακλάσεως τη σκηνή. Αυτός του έδινε τη δυνατότητα να χαμηλώνει βαθμιαία την ένταση του φωτός ή να δημιουργεί διάφορες εντυπώσεις με παιχνιδίσματα του φωτός, όπως, για παράδειγμα, την ψευδαίσθηση ενός νεφοσκεπούς ουρανού. Το Fortuny Giudecca 805 θεωρείται ότι προέκυψε ως μικρογραφία εκείνου του θόλου.
• Το 1906 ο Fortuny ίδρυσε στο Παρίσι έναν οίκο υψηλής ραπτικής, ο οποίος έγινε πασίγνωστος για τις πλισέ μεταξωτές τουαλέτες του, που θύμιζαν αρχαία ελληνικά φορέματα. Το 1921 ίδρυσε στο νησί Τζουντέκα της Βενετίας το περίφημο εργοστάσιο υφασμάτων εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο φέρει το όνομά του και συνεχίζει την παραγωγή του μέχρι και σήμερα, ακολουθώντας τις τότε παραδοσιακές μεθόδους.
• Το Fortuny Giudecca 805 κατασκευάζεται σήμερα από την εταιρεία Pallucco. Για την επένδυση του αμπαζούρ χρησιμοποιούνται τρία διαφορετικά υφάσματα Fortuny, ανάλογα με το χρώμα του σκελετού του, το οποίο μπορεί να είναι μαύρο, λευκό ή γκρι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου